Zalm in citroensaus

Iets waar ik echt blij van kan worden is een stukje gebakken zalmfilet. Ik eet het iedere week wel 1 keer en het blijft gewoon genieten.

Als ik zeg dat ik dan een simpel stukje zalm met groenten eet, maak ik er natuurlijk wel een feestje van. Lekker bakken met wat kruiden. De groenten in de ketjap/soja doorbakken en alles garneren met furikake kruiden, bosui (áltijd), gebakken ui. Héérlijk.

Ik wilde weer eens wat anders met de zalm doen en dacht gelijk aan een soort mild citroensausje met daarbij venkel en krieltjes. Zeg nou zelf, krieltjes maakt alles toch top?

Het enge is alleen dat als ik 4 zakken krieltjes voor mezelf koop en bak, ik het ook allemaal op eet. Zonder mezelf te schamen hé! Ik raak er ook niet vol van en pak lekker wat extra saus erbij. Hap slik weg.

Wanneer je dit gerecht thuis gaat maken voor bijvoorbeeld 2 of 4 personen, is het niet de bedoeling dat je alles verdubbeld of verviervoudigd. Maak gewoon iéts meer saus door wat meer kookzuivel toe te voegen, gebruik 1 citroen ipv een halve en maak het met de knoflook ook niet té heftig.

Bronnen: https://food-places.nl/zalm-in-citroensaus/

Ingrediënten

  • 1 zalmfilet 150 gr p.p.
  • Cajunkruiden
  • Peper en zout
  • 200 ml kookzuivel 7% vet
  • 1/2 citroen
  • Peterselie
  • +- 1 eetlepel dille takjes
  • 450 gr krieltjes
  • 1 venkelknol + venkelblaadjes
  • 2 takjes rozemarijn
  • 1 sjalot
  • 1/2 rode ui
  • 1 teen knoflook

Bereidingswijze

  • Verdeel de aardappeltjes over een bakplaat met bakpapier en bestrooi deze met peper en zout. Besprenkel ze eerst met wat olijfolie en zet ze dan in een voorverwarmde oven zolang als aangegeven staat op de verpakking.
  • Voeg de laatste 5 minuten de takjes rozemarijn en een fijngesneden sjalot toe aan de schaal. Zet hem nu nog een paar minuten op grillstand, totdat de aardappeltjes bruin en krokant worden.
  • Bestrooi de zalmfilet lekker met wat cajunkruiden en bak deze ongeveer 5 om 5 minuten iedere kant in een pan met olijfolie.
  • Snijd de venkel in stukken en bak deze in een aparte pan met olijfolie.
  • Snijd de knoflook en ui fijn en bak deze in weer een andere pan. Voeg hier de kookzuivel aan toe met daarbij het sap van een halve citroen, de fijngesneden dille takjes, wat peper en zout en wat venkelblaadjes.
  • Om de saus iets dikker te maken, voeg je wat allesbinder toe. Laat de saus kort pruttelen.
  • Schep de krieltjes op je bord, met daarnaast de zalmfilet en gebakken venkel en daar overheen de saus. Garneer alles met wat fijngesneden peterselie, dille en venkelblaadjes