Scholfilet gestoofd

in mei is schol de ‘Vis van de Maand’. Schol is een van de meest gevangen vissoorten door de Nederlandse kottervisserij. Terwijl schol het gehele jaar kan worden gevangen, wordt deze de eerste maanden van het jaar vaker ontzien vanwege de paaiperiode. Dan heeft de schol weinig vlees op de graat. Vanaf mei eet de schol zich weer dik en wordt de rest van het jaar volop uit de Noordzee gevist. Het scholbestand in de Noordzee heeft er in 50 jaar nog niet zo goed voorgestaan als nu. Dit platvisje is aantrekkelijk geprijsd, eenvoudig te bereiden, smaakvol en niet vet. Daar komt bij dat hij trotste drager is van het duurzaamheidskeurmerk MSC

Ingrediënten

  • 2 grote scholfilets. (in de lengte gehalveerd)
  • 100 gram roomboter
  • 2 el azijn
  • zwarte peper
  • 1 citroen

Bereidingswijze

Pak een kleine steelpan, rol de scholfilets op en zet deze recht op in de steelpan. Voeg 1 el water toe en zet de pan aan op half vuur. Tot het gaat koken en het vocht uit de schol komt. Zet het vuur uit. Voeg 2 el azijn toe, flink wat zwarte peper, en een paar druppels citroen. Als laatste leg je de boter er boven op. Zet het vuur weer half aan zodat de boter smelt in de pan. Laat dit nog 5 minuten rustig door garen.

Tip: als je van een krokant randje aan de schol houd. Zet dan van de laatste 5 minuten doorgaren nog 1 minuut het gas vol aan. Zodat het aanbakt op de bodem.