Mosselen in witte wijn

De mossel is het belangrijkste product uit de Nederlandse schelpdierenkweek. Met een eigen mosselveiling en verwerking van ca. 90 miljoen kilo mosselen per jaar – waarvan ruim 50 miljoen uit Nederlandse wateren – is het Zeeuwse Yerseke het centrum van de mossel in Noordwest-Europa. De meeste mosselen die uit Yerseke komen, worden als verse mosselen verkocht. België en Frankrijk zijn de grootste afzetmarkten. De consumptie in eigen land is ca. 10 miljoen kg per jaar.

Het seizoen voor Zeeuwse bodemcultuurmosselen begint meestal begin juli met de nieuwe oogst. De exacte startdatum van het seizoen is afhankelijk van het aanbod en de kwaliteit van de mosselen, wat weer samenhangt met het weer in het voorjaar. In juni sterkt de mossel zich weer aan na de voortplantingsperiode van april-mei. Het seizoen voor de Zeeuwse mossel loopt door tot april van het jaar daarop.

Bij de hangcultuurmosselen gaat het proces van herstellen van de voortplanting net iets sneller waardoor deze vaak begin juni ‘rijp’ zijn voor consumptie.

Een hardnekkige fabel betreft de ‘r’ in de maand. Vroeger waren mosselen alleen verkrijgbaar in de maanden met een ‘r’ in de naam. Dit had alles met houdbaarheid te maken. Maar sinds gekoeld vervoer beschikbaar is, zijn mosselen van juli tot april verkrijgbaar. Een gesloten koelketen van de verwerking tot aan de winkel garandeert een vers product met optimale smaak. Zo blijven er negen maanden per jaar altijd mooie Zeeuwse mosselen. Nog beter is de stelregel aan te houden van de ‘r’ in het seizoen: mosselen zijn er in de zomer, herfst en winter, en doorgaans niet in de lente.

Ingrediënten

  • 1kg mosselen
  • 400 gram roerbak groenten
  • 200 gram boter gezouten
  • 400ml lekkere witte wijn
  • Schuitje room
  • 2 theelepels bidingsmiddel
  • Peper

Bereidingswijze

Hoge pan pakken, roerbakgroenten in de pan. Mosselen goed uitwassen! Mosselen uit laten lekken en dan boven op de groenten in de pan leggen. Voeg de wijn toe (400ml). Erna klein beetje gemalen peper eroverheen.

Zet de pan op hoogvuur, laat de mosselen koken, meng dan de mosselen en de groenten in de pan. Wacht tot het weer kookt.. Voeg dan 3/4 van de boter toe. Laat het weer koken.

Als het kookt haal het van het gas en laat het vocht eruit lopen maar!! Hou een klein beetje vocht apart +- een klein steelpannetje 1cm gevuld.

Pak het steelpannetje met vocht doe daar de rest van de boter bij. En het bindingsmiddel. Laat het rustig sudderen op het gas en roer het goed.(laat het niet aanbranden) tot het dik word en dat is de saus. Naar smaak een beetje zout toevoegen.